HTML

Új Kor

21. századi eredmények, lehetőségek, fenyegetések, víziók

Friss topikok

Linkblog

Tankoljunk alumíniumot!

2008.07.04. 17:20 :: Daddy21

 

Tankoljunk alumíniumot!
 

Jerry Woodall, a Purdue Egyetem (USA) tanára új, egyszerű, elektrolízis néküli megoldást javasol a hidrogén vízből történő előállítására. Megfigyelése szerint a vízbe juttatott - galliummal ötvözött - alumínium olyan hevesen lép reakcióba az oxigénnel, hogy viszonylag rövid idő alatt nagy mennyiségű hidrogén szabadítható fel ilyen módon. A galliumra azért van szükség, hogy ne jöhessen létre az alumínium felületén az a védőréteg, amely normál esetben megakadályozza az alumínium és az oxigén további reakcióját.

 

Mivel az hidrogénnel működő üzemanyagcellás autók elterjedésének egyik akadálya éppen a hidrogén töltőállomás-hálózat hiánya, ami többek között a hidrogén biztonságos szállításának és tárolásának nehézségeivel is összefügg, a felhasználás helyszínén (ráadásul bevitt energia - elektrolízis - nélkül) történő hidrogén-előállítás óriási előrelépést jelentene. Számításai szerint a hatékony működéshez szükséges alumínium-ötvözet mennyiség körülbelül akkora helyet igényelne, mint a mai benzintankok, bár a víz + "üzemanyag-adalék" súlya persze lényegesen nagyobb lenne a benzinénél. Ára viszont lényegesen alacsonyabb: fele-harmada. A gallium egyszerűen (az nem lép reakcióba az oxigénnel), az alumínium viszonylag olcsón visszanyerhető a folyamat végén visszamaradt masszából. 

Szólj hozzá!

Címkék: vízbontás alumíniummal

A bejegyzés trackback címe:

https://ujkor.blog.hu/api/trackback/id/tr6553535

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása