HTML

Új Kor

21. századi eredmények, lehetőségek, fenyegetések, víziók

Friss topikok

Linkblog

Négymillió liter radioaktív folyadék már kifolyt, de jön a többi is

2008.07.15. 14:40 :: Daddy21

 

A Föld egyik legszennyezetteb helyszíne az USA Washington államában található, Hanford mellett. 210 millió liter radioaktív- és vegyianyagot tárolnak itt 177 földalatti tartályban. A legtöbbjük már több, mint ötven éves, és kezdi magát megadni az enyészetnek. 67 tankról már megállapították, hogy kilyukadt és belőlük 4 millió liter szennyezett folyadék jutott a földbe, de nem kérdéses, hogy hamarosan újabb veszélyes litermilliók árasztják el a környéket, és a közeli Columbia folyóba is eljutva nagy körzetben okozhatnak óriási károkat. A környéken élők éles kritikái ellenére a probléma megoldását az illetékes energiaügyi minisztérium csak 2050-re tervezi!

 

New Scientist

5 komment · 1 trackback

Címkék: környezetszennyezés atomtemető

A bejegyzés trackback címe:

https://ujkor.blog.hu/api/trackback/id/tr40569360

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Propeller 2008.07.15. 14:48:21

Négymillió liter radioaktív folyadék már kifolyt, de jön a többi is210 millió liter(!) radioaktív- és vegyianyagot tárolnak itt - 67 tankról már megállapították, hogy kilyukadt és belőlük 4 [...]

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Logan 2008.07.15. 19:37:41

Hülye amcsik maguknak csinálják a bajt, de megis érdemlik mert elég beképzeltek lettek az elmúlt néhány évtizedben.

Daddy21 · http://ujtarsadalom.blog.hu 2008.07.15. 21:02:06

Jó lesz nekünk is figyelni az atomlobbira. Meg kell akadályozni, hogy még egy atomerőmű épüljön, mert kettős a fenyegetés: az erőmű is meg a sugárzó hulladék is veszélyforrás.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2008.08.07. 13:20:07

Ezek az anyagok vízbe kerülve veszélyesek, de nem a sugárzásuk miatt. Nagy felezési idejűk miatt kevésbé sugároznak, ellenben mérgező nehézfémekről van szó.

Pedig nagy szükségünk lenne még egy atomerőműre. Különösen a CANDU és más vegyes oxidos erőművekre. Ezek sokkal magasabb kiégéssel dolgoznak, ezért kevesebb nagy felezési idejű hulladék marad vissza. Illetve dúsítatlan érccel is elmennek.
Hogy mi a bibi, mert hát ez túl szép így? Hogy ezek az erőmű típusok nehéz vízzel üzemelnek, az pedig nagyon drága dolog.

Daddy21 · http://ujtarsadalom.blog.hu 2008.08.08. 19:15:34

Félek az atomerőműtől, csak végszükségben szabadna elővenni ezt a lehetőséget, ha a zöld energiaforrások nem képesek pótolni a fogyó olajat.
Persze van rá esély, hogy így lesz...

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2008.08.09. 17:47:50

Sajnos, a zöld cuccok nemigen vetekszenek az emberiség energiaigényével, illetve egy részük nem alkalmas alaperőmű funkció ellátására.
Ami a félelmet illeti, tényleg meg kellene írni azt a bizonyos cikket, ugyanis ezen félelmek jó része alaptalan. Vannak alaposak is, bár nem azoktól szoktak az emberek félni, amiktől kellene pl.: a dúsítás sokszorta veszélyesebb folyamat, mint mondjuk a hulladék uránbányába való töltése.
Egy biztos, hogy nagyon hosszú cikk lenne. Nagyon komplex témakör.
süti beállítások módosítása