HTML

Új Kor

21. századi eredmények, lehetőségek, fenyegetések, víziók

Friss topikok

Linkblog

Hallod ezt a látványt?

2008.08.08. 11:04 :: Daddy21

Vannak, akik igennel fognak válaszolni a kérdésre. A szineztézia - összekapcsolt érzékelés - leggyakrabban hanglátásban (színekként) és színhallásban nyilvánul meg. Nem meglepő, hogy a zenészek között van a legtöbb ilyen képességű ember. Ritkább, de előfordul az ízérzékelésnek a halláshoz, vagy látáshoz kötődése is, sőt akár mind a három érzékelés is összekapcsolódhat.

A videón látható mozgó ábra (egy képernyővédő) azonban nem színes, mégis hangérzetet kelt némely emberben. Melissa Saenz, a Pasadenai Műszaki Egyetem (USA) munkatársa úgy fedezte fel a szineztéziának ezt az új formáját, hogy egy kollégája megkérdezte tőle, ő is hallja-e a kis fehér foltok hangjait. Az új jelenség pontosabb tanulmányozásához a kutatónő további "képzaj-halló" alanyokat keres,
ha tehát hallod ezt a látványt itt számítanak a segítségedre.


 

3 komment · 1 trackback

Címkék: szineztézia

A bejegyzés trackback címe:

https://ujkor.blog.hu/api/trackback/id/tr49606473

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Propeller 2008.08.08. 11:06:54

Hallod ezt a látványt?Vannak, akik igennel fognak válaszolni a kérdésre. A szineztézia - összekapcsolt érzékelés - leggyakrabban hanglátásban [...]

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2008.08.08. 18:22:02

Süket a szemem. Érdekelne, hogy milyen asszociációt vált ki másoknál.

Daddy21 · http://ujtarsadalom.blog.hu 2008.08.08. 19:12:06

Hacsak a blog látogatottsága meg nem ugrik hirtelen (nagyon), asszem jó nagyot kell várnunk, amíg valaki itt kommentben beszámol róla :) - igen ritka lehet ez a képesség (százezerből egy?).

Yooha · http://indafoto.hu/yooha/lego_architecture 2010.09.22. 13:19:56

@Daddy21: 2 évet :) Bár én a számokat látom színesnek, a videón ne hallok semmit.
süti beállítások módosítása