HTML

Új Kor

21. századi eredmények, lehetőségek, fenyegetések, víziók

Friss topikok

Linkblog

Őssejt zacskóban

2008.07.04. 17:11 :: Daddy21

 

Az őssejtes kezelések két problémájára (őssejt-előállítás és célbajuttatás) is megoldást kínál a Northwestern University-n (USA) kifejlesztett eljárás, amely apró, gél-szerű zacskókban (kvázi mini-laboratóriumokban) növeszti a szerv- és szövet-regenerálás új csodaszerét. A zsákocskák hártya-falán keresztül bejuttatott fehérjék és tápanyagok segítségével nevelt őssejtet ugyanebben a védőburokban tervezik a célterületre juttatni, megakadályozva ily módon azt is, hogy a szervezet immunrendszere észlelje és megsemmisítse azokat.
A Samuel Stupp vezette kutatócsoport a peptid-amfofil és a hyaluronsav molekulák kombinációjából hozta létre a gél-zacskót, az előbbi egy – ugyancsak itt, az egyetemen előállított - szintetikus molekula, a másik az ízületekben és a kötőszövetekben található természetes anyag. A tartály elég apró ahhoz, hogy a véráram segítségével bárhová eljusson a szervezetben, de elég nagy ahhoz, hogy képes legyen megtapadni a célterületen.
A védőburok falának nanoszálakból álló szerkezetén az őssejt fejlődéséhez szükséges fehérjék és tápanyagok átjutnak, de elég sűrűszövésű ahhoz, hogy a viszonylag nagyméretű immunsejteket távoltartsa. Miután az őssejt beépül a kívánt szervbe, vagy szövetbe, a burok lebomlik.
Az újonnan kifejlesztett gél-zsák egyéb kísérletekhez is nagyszerű alapot kínál: A kutatók tervezik pl. ráksejtek növekedésének és a gyógyszerekre való reagálásának tanulmányozását is ennek a módszernek a segítségével.

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: őssejt

A bejegyzés trackback címe:

https://ujkor.blog.hu/api/trackback/id/tr64553520

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: homemade tips for hair growth faster 2018.12.04. 22:55:58

50 shades of gray full movie free download torrent - bipiphygad

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása